Kaspar lijkt altijd wel te barsten van energie. Net nadat hij een winter training heeft gegeven aan de grommets bij Dreams Surfschool lijkt hij in ieder geval nog niet moe te zijn als we hem spreken. Hij heeft een mooi jaar achter de rug, met een nominatie als ‘Sportman van het jaar’ bij de Westlandse Sportprijzen, de titels van het NK surfen en NSKG op zak is het een succes te noemen in onze ogen. Hoog tijd voor een interview met deze Nederlandse Surfkampioen voordat hij weer het land uit vliegt.

Hoeveel surftrips heb je afgelopen jaar gemaakt?

“Eens even kijken, volgens mij ben ik 2016 begonnen in Portugal, en daarna in Spanje en Frankrijk geweest. Ook een wedstrijd in Engeland en Marokko gesurft. Met Protest naar Indo. De kerstperiode in Peru doorgebracht. En Fuerteventura, dat was volgens mij ook dit jaar, toch?”

Ik tel dan 8 landen en Fuerteventura. Best lekker, zoveel surftrips.

Hoe heb je afgelopen jaar ervaren? Volgens mij best druk.

“Ja druk was het zeker; met school, wedstrijden, trainen, training geven, trips en dan nu ook nog stage. Maar ik functioneer wel lekker met een bepaalde druk en deadlines, dus dat is goed.”

Wat is je plan voor 2017 en heb je al plannen voor daarna?

“Qua wedstrijden wil ik natuurlijk mijn NK titel verdedigen! Verder heb ik de selectie voor de World Surfing Games gehaald, waar we in mei naartoe reizen met Team NL, en zou graag een aantal QS wedstrijden doen, maar of dat laatste lukt is meer een financiële kwestie. Ik ben druk bezig met het organiseren van sponsoring daarvoor. Daarnaast gewoon verder met school afmaken etcetera. Verder dan dat kijk ik nog niet echt op dit moment.”

Waarom denk jij dat de Westlanders het goed doen op surf-wedstrijd gebied?

Denkt eerst even na… “Misschien omdat we een grote surfcommunity hebben hier, er heerst gewoon een heel relaxte sfeer. Dat vind ik in Domburg bijvoorbeeld ook heel sterk.”

Hoe ben je met surfen in aanraking gekomen en wie heeft jou leren surfen?

“Toen ik 13 was sprak ik een jongen die ik kende van de basisschool, Björn van der Eijk. Met hem ging ik toen we nog op de lagere school zaten snowboarden. Wij waren eigenlijk de enige uit de klas die dat deden. Björn vroeg of ik zin had om mee te gaan surfen omdat er goede golven waren. Ik denk dat het ook kwam omdat hij niet alleen mocht van zijn ouders (best logisch). Dus ik leende een wetsuit van hem en mocht zijn bodyboard gebruiken. Dat was destijds in de week van 13 augustus, later bleek dat het een legendarisch goede week was om te surfen, midden in de zomer. Ik was echt onder de indruk van de golven in Nederland en meteen wel verkocht. Op mijn 14e verjaardag kreeg ik een surfboard, een Bic.”

Waarom geen voetbal voor jou?

Lacht. “Ja nou, ik heb wel gevoetbald hoor. En zat op volleybal, judo, touwtrekken, zelfs pijlen boog schieten. Ik was op alles best snel uitgekeken. Vond het niet meer leuk, saai of omdat dingen moesten, ik weet het niet. Surfen bleef me uitdagen, het was altijd anders. Ik denk dat het ook wel geholpen heeft dat ik het redelijk snel leerde.”

Surf je nog steeds met dezelfde vrienden van vroeger?

“Ja, ik surf nog steeds wel met dezelfde vrienden en ook op dezelfde spot en dat is altijd super gezellig. Maar moet wel zeggen dat als de golven ergens anders, bijvoorbeeld op de Maasvlakte, beter zijn, ik daar op dat moment naar toe ga. Dan is de drive om goede golven te surfen toch groter.”

Hoe had jouw leven eruit gezien als je niet was gaan surfen?

“Zo! Geen idee eigenlijk. Ik ben begonnen met surfen op een leeftijd waarop volgens mij iedereen nog op zoek is naar een invulling van zijn leven. Ik had op die leeftijd echt veel te veel energie en moest wel echt een uitlaadklep hebben. Ik had dan waarschijnlijk wel iets met sport gaan doen uiteindelijk denk ik.”

Want zeg nou zelf, je leven is wel ongeveer surfen op dit moment.

“Ja, best wel, de meeste dingen die ik doe hebben er direct of indirect wel mee te maken ja.”

Hoeveel uur ben jij in de week bezig met surfen?

“Wel veel denk ik. Even kijken, zelf surfen, trainen, training geven en op dit moment mijn stage. Dat is denk ik 26 uur in de week (stage is 16 uur). En dan de voorbereidingen, wedstrijden surfen, wedstrijden kijken (ook surfen toch?), reizen, surf voorspellingen bekijken. Ja best wel wat uiteindelijk.”

Is er een surfer die jou inspireert en hoe?

“Zonder twijfel Mick Fanning. Zijn focus, wedstrijd-drive en tactiek, technische uitvoering en zijn algehele state-of- mind spreekt me aan.”

Wat zou je iemand adviseren die denkt: Zoooooo dat wil ik ook!

“Vooral gaan! Een doel voor ogen stellen en dat uitvoeren, plezier hebben in wat je doet is ook echt belangrijk. En ga surfen met mensen waarvan je zelf kan leren. Dat is altijd goed.”

Surfer Kaspar Hamminga

Foto: Joyce de Vries

Jan Bijl Kaspar Hamminga klein

Foto: Jan Bijl